Phone

+40 (21) 222-4405

Poveștile clienților noștri

Vânzare strategică

Cum să vinzi compania pentru de 2,4 ori valoarea sa actuală

Compania – înființată de un antreprenor român – a înregistrat o creștere susținută și o marjă semnificativă de EBITDA (17%). Fondatorul a dorit o vânzare totală.
Investitorul - o mare corporație germană, listată - a dorit o tranzacție eșalonată, deoarece nu erau familiarizați cu piața românească;
Orion a conceput o schemă de opțiuni put / call care a rezistat testului timpului (în ciuda a două preluări succesive ale investitorului);
Tranzacția: ca prim pas, în 2006 investitorul achiziționează 60% din companie la valoarea curentă pe acțiune; Fondatorul rămâne în companie ca CEO pentru a implementa un plan de afaceri agreat de părți; Administrată de fondator și susținută de investitor, compania crește substanțial;
În 2011 și 2013, fondatorul vinde investitorului acțiunile rămase (20% în fiecare etapă) la prețuri pe acțiune corespunzătoare valorii actualizate a Companiei, încasând mai mult decât dublul sumei primite în prima etapă. Valoarea companiei a crescut de 4,4 ori pe parcursul a 7 ani.
Schemă Earn-out

Consilierea unuia dintre primii multi-milionari români din sectorul IT (în EURO)

Devenit acționarul majoritar al unei companii ce vindea un produs software original către corporații multinaționale, acest tânăr antreprenor remarcabil, în jur de 30 de ani, dovedește o înțelegere excelentă a mediului de afaceri si a circumstanțelor. Calitatea produsului a atras atenția investitorilor scandinavi.
Tranzacția a fost o achiziție completă, condiționată de ramânerea fondatorului la cârma companiei în calitate de CEO, stimulat printr-o schemă earn-out. Orion XXI a consiliat vânzatorul pe parcursul întregului proces (inclusiv schema de earn-out).
Compania a devenit un pilon important în expansiunea regională a Investitorului. Vânzătorul a valorificat noua pozitie a companiei ca parte dintr-un Grup internațional și i-a marit valoarea, depășind obiectivul inițial de câștig și maximizând veniturile proprii din vânzare.
Management buyout

Sprijin acordat echipei de management : tranziția de la leader de piață în România la leader regional

Echipa de management a principalului jucător pe piața de distribuție și logistică din România (Compania) a solicitat asistență pentru a duce Compania la nivelul urmator, într-un sector economic în plină schimbare de paradigmă.
Un mare grup regional (Investitorul) a văzut oportunitatea de a-și extinde amprenta, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Echipa de management devine un acționar semnificativ al companiei (40%) utilizând o finanțare prin datorie, iar Investitorul dobândește controlul (60%). Orion XXI a fost consilierul Companiei/ Echipei de management,inclusiv pentru obținerea fondurilor necesare achiziției.
Documentele tranzacției stabilesc clar soluția de exit pentru echipa de management, cu un orizont de timp mediu si cu o formulă de preț predefinită.
Extindere prin achiziții

Extinderea gamei de produse / servicii prin achiziții

Acționarii unui important jucător din sectorul de papetărie și echipamente de birou au căutat opțiuni pentru a menține o creștere sănatoasă, pe o piață cu un ritm încetinit, în anii post criză financiara (2008) Dupa ce am analizat o serie de scenarii, i-am prezentat clientului mai multe opțiuni pentru a-și completa liniile de afaceri cu alte produse și servicii, la diverse gradiente de creștere.
Acționarii au decis să aleagă o afacere de tele-sales care să abordeze necesitatea consumabilelor de echipamente pentru sectoarele public si SOHO (birouri de întreprinderi mici și domiciliu).
Acest lucru a adăugat un nou canal de accesare a pieței pentru produsele și serviciile existente ale Clientului nostru și a îmbunătațit rezultatele grupului.
Orion XXI a consiliat Clientul în identificarea diferitelor opțiuni strategice pentru a-și putea menține panta ascendentă într-un sector în declin, precum și în executarea tranzacției (inclusiv obținerea finațării pentru achiziție).
Generația următoare

Transmiterea companiei următoarei generații

La fel ca multe întreprinderi antreprenoriale din România, această companie lider în retailul și distribuția de produse electrocasnice a fost dezvoltată pe parcursul a 20 de ani de către capul familiei, de la zero, la vânzări de 75 de milioane Euro.
· Sectorul a suferit modificări structurale din cauza consolidării în amonte și în aval, a dezvoltării comerțului electronic și a modificărilor obiceiurilor consumatorilor.
· Cei trei copii ai familiei au absolvit domenii vitale pentru transformarea unui IMM local într-o corporație la nivel național: management, finanțe și marketing.
· Deși copiii au avut diferite grade de implicare în afacere, a fost necesar un plan pe termen lung pentru a stabili noul curs al companiei și pentru a se asigura că dezangajarea fondatorului și trecerea afacerii la noua generație are loc fără perturbări. Orion a conceput o structură de acționariat și o guvernanță corporativă care a asigurat exact acest lucru și continuă să fie consilierul strategic al companiei în efortul său de a-și păstra poziția de lider în timp ce își adaptează modelul de afaceri la sectorul în continuă schimbare.
Consultanță strategică

Proiectarea modelului de afaceri - sfaturi strategice

Când această companie nou-înființată a preluat o marcă locală legendară (dar neglijată în ultimii ani) în sectorul testelor rapide in vitro, a trebuit să înceapă să își reconstruiască cota de piață de la zero.
· Tânărul proprietar / manager a elaborat un plan de afaceri pe termen mediu pentru a ajunge lider de piață în cel puțin o categorie; un obiectiv ambițios într-un segment dominat de mărci internaționale.
· Orion a fost chemat să efectueze o validare a planului de afaceri și să realizeze analize de sensibilitate pentru diferite scenarii de dezvoltare a portofoliului de produse și strategii de punere pe piață
· Rezultatul a fost o cale clară pentru companie în următorii 3-5 ani, cu etape de performanță financiară și un plan de investiții.
· După trei ani de monitorizare atentă și luare de acțiuni corective rapide atunci când a fost necesar, compania nu numai că și-a îndeplinit obiectivul de a deveni lider pe piață, dar trece la nivelul următor prin integrare verticală - în contextul global al near-shoringului și al optimizării lanțului de aprovizionare.